Uuden oppimisessa ei ole kaavaa, jossa kuormitus ja stressi tekevät uusista kyvyistä uskottavampia. Uuden oppimisen on tarkoitus helpottaa elämäämme, ei tehdä siitä vaikeampaa. Joskus voi mennä sieltä mistä aita on matalin ja riittää, että vain ilmestyy paikalle. Älä siis aseta rimaa turhaan liian korkealle tai mieti opiskelua pelkkänä suorituksena.
Tim Ferrissiä tituleerataan HS Vision artikkelissa “tuottavuusguruksi” ja hänen tunnettuihin kirjallisiin teoksiin kuuluu “4 tunnin työviikko”, joka lupaa esittelytekstissä opettaa hetkessä tuntemaan itsensä täysin levänneeksi kahden tunnin yöunilla.
Todellisuudessa self help -kategoriaan kuuluva kirja haastaa turhan rehkimisen ja kertoo Ferrisin tarinan, jossa menestyvä yritys rullaa sivussa päähenkilön keskittyessä mukavampiin asioihin järjestäen itselleen enemmän vapaa-aikaa työskentelemällä vähemmän.
Ferris oli ajankohtainen puhuessaan Helsingin Nordic Business Forumissa. HS Vision otsikko Ferrisin haastattelulle oli puhutteleva: “Supersuorittajan takinkääntö”.
Mielenkiintoista on, kuinka ääni kellossa on muuttunut ja tehostaja kehottaa nyt meitä kaikkia yksinkertaisesti laskemaan rimaa alemmas.
Helsingin Sanomien toimittaja Veera Luoma-Aho tiivisti Ferrissin alkuperäiset teesit näin:
-
Muista 20–80-sääntö. Vain pieni osa tekemästäsi työstä on tärkeää. Teet tuottavimmat asiat todennäköisesti muutamassa tunnissa.
-
Sano ei. Eliminoi työviikostasi turhat velvollisuudet ja rutiinit. Priorisoi ja automatisoi.
-
Voita vahvuuksillasi, mutta älä häviä heikkouksillasi. Keskity asioihin, joissa olet jo hyvä. Heikkouksien kohdalla silkka riman ylitys riittää.
-
Rajaa työaikaa, niin saat asiat tehdyksi. Työllä on tapana täyttää sille varattu aika. Se ei aina tee lopputulosta sen paremmaksi.
Ferrisin matka ja muutos oman kehon biohakkeroinnista ja työelämän ravistelusta “tarpeeksi hyvä” -ajatteluun, innostaa tarkastelemaan asiaa myös opiskelun näkökulmasta. Edelleen moni kokee suureksi saavutukseksi suorittaa tutkintoja ennätysajassa tai asettaa epärealistisia tavoitteita.
Samalla voidaan miettiä minkälaisen vaikutuksen uuden oppiminen ja ryhmään liittyminen tuo ilman ylimääräisiä odotuksia tai ylimitoitettuja tavoitteita. Mitä arvoa on pelkällä osallistumisella.
Mercuria Pron vierailevana markkinoinnin kouluttajana toimiva Kalle Viira on oman uransa aikana kohdannut satoja ihmisiä isojen päätösten ja rohkeuden risteyskohdissa. Vuosikymmenen ajan vuorikiipeilymatkojen johtajana Himalajalla, Andeilla ja Afrikan vuorilla toiminut Viira on usein joutunut vastaamaan kysymykseen; mikä näissä reissuissa on kaikkein haastavinta.