Etätyö parantaa työn tuottavuutta – etäopiskelu tekee siitä toimivaa ja kestävää

Merucia Pro esimiestyö opetaa toimivaan etätyöhön

Etätyö on vakiinnuttanut paikkansa yritysten ja organisaatioiden arjessa. Korona-ajan pakottamana muutos työntekoon on ollut monelle mieluinen ratkaisu. Elinkeinoelämä on löytänyt etätyöstä positiivisia puolia joustavuuden lisäksi työn tehokkuudessa ja kustannuksissa.

Pelkästään ongelmatonta etätyö ei kuitenkaan ole. Vaikka johto ja henkilöstö ovat yksimielisiä etätyön hyödyistä, haastaa se esihenkilöitä huolehtimaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja huomioimaan yksilölliset erot tekijöiden välillä.

Keväällä 2023 teetetyssä tutkimuksessa 73 % vastaajista arvioi etätyön parantaneen oman työnsä tuottavuutta. Lähes joka neljäs oli sitä mieltä, että yrityksen tuottavuus oli kasvanut merkittävästi etätyön myötä.

Yhdeksän kymmenestä piti etätyötä hyödyllisenä omalle työlle – toimitilat muutoksen edessä

Tutkimuksen mukaan henkilöstö näki oman etätyönsä vaikutuksen työnantajaa valoisammin – hyödyllisenä etätyöskentelyä piti 88 % vastaajista, yrityksen kilpailueduksi sen nosti huikeat 93 % vastaajista.

Suosituin malli työelämän tasapainosta osuu vastanneiden kesken kahteen etäpäivään viikossa. Reilu kolmannes vastaajista kertoi tekevänsä etätyötä peräti 4 päivää viikossa.

Esiin on nostettu myös EK:n jäsenyritysten toimitilojen käyttöasteen, joka on ollut vuoden 2022 osalta 57 %. Yle uutisoi elokuussa Joensuun virastotalon 22 miljoonan remontista, joka on tuottanut noin 600 työntekijälle uudet puitteet.

Kasvaneen etätyöskentelyn myötä viratotalon käyttöaste on ollut enimmillään vain 20 % ja tilat omistava Senaatti-kiinteistöt on pakotettu etsimään tiloihin lisää vuokralaisia.

Etätyön haasteena on liiketoiminnan ja työhyvinvoinnin kehittäminen

Etätyö sopii parhaiten rutiininomaisten tehtävien suorittamiseen, tästä ovat yksimielisiä johto, esihenkilöt ja työntekijät. Yrityksen strategiseen kehittämiseen ja uusien tehtävien haltuunottoon uskovat melko hyvin enää työntekijät, ylin johto pitää tasoa keskinkertaisena.

Kun henkilöstön kohtaamiset vähentyvät, strategisen ja luovan työn tekeminen heikkenee, uusien työtehtävien omaksuminen ja uusien osaajien integroiminen työyhteisöön vaikeutuu.

Etätyön myötä erityisesti esihenkilöiden rooli kasvaa ja viestinnän tarve korostuu. Tehokkuus ja mielekkyys voivat nopeasti karista vahvasti etänä työskentelevässä organisaatiossa. Uupumisen, hyvän ergonomian ja syrjäytymisenkin riskejä nähdään ylimmän johdon pohtiessa etätyön riskejä.

Tekoäly tyhjentää etätyöpöytää

Kun rutiinit siirtyvät tekoälylle ja teknologia hoitaa arkirutiinit tehokkaammin, etätyöpöytä alkaa väistämättä monella tyhjentyä. On erityisen tärkeää, että johdon ja esihenkilöiden taidot johtaa etätyötä sekä löytää oikea tasapaino ovat ajantasalla.

Oikeat työkalut, toimiva viestintä sekä kokemusten myötä esiin nousseet toimivat mallit on tärkeää ottaa käyttöön, jotta koko liiketoiminta adaptoituu tähän muutokseen.

”On ilahduttavaa, että työpaikoilla on paikallisesti haettu kullekin sopiva tapa tehdä töitä. Etätyöstä näyttää olevan hyötyä monille työntekijöille ja yrityksille. Yritysten menestymisen kannalta on tietenkin olennaista löytää tapoja parantaa strategista kehittämistä sekä uusien tehtävien haltuunottoa. Näiden tehtävien merkitys korostuu jatkossa, kun tekoäly hoitaa tulevaisuudessa entistä suuremman osan rutiininomaisista tehtävistä”. -EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies

Työterveyslaitoksen lista etätyön mahdollisista haitoista korostaa esihenkilön ja johtamisen roolia. Tässä lista TTL:n sivuilta, joka keskittyy työntekijään kohdistuviin riskeihin:

  • Työajan venyminen sekä työn ja vapaa-ajan sekoittuminen

  • Vaikeudet irrottautua työstä ja liiallinen kuormittuminen

  • Kotona työskentely vaatii sopeutumista perheeltä

  • Sopimattomat tilat ja kalusteet kotona työskentelylle

  • Yksinäisyyden ja eristyneisyyden kokemukset työyhteisöstä

  • Riittämätön tuki esihenkilöiltä ja työtovereilta

  • Huoli urakehityksestä ja asemasta organisaatiossa

Johdon ja esihenkilöiden päästessä etätyön käytännöissä ja teknologioissa ajantasalle, on viimeistään hyvä aika nostaa esille tietotaidon kasvattaminen – varmistaa koulutuksella johdon ja esihenkilöiden kyvyt ylläpitää tuottavan lisäksi vastuullista ja kestävää etätyön tasoa ja mallia – nämä taidot voi opiskella etänä.


Liiketoiminnan ja Lähiesimiestyön ammattitutkinnon voit opiskella meillä täysin etänä. Muissa tutkinnoissa koulutus toteutetaan monimuotoisesti.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Innolinkin EK:lle teettämää tutkimusta sekä EK:n omaa artikkelia aiheesta. Ylen uutisen Joensuun virastotalon käyttöasteesta löydät täältä.

Edellinen
Edellinen

Mercuria on yksi Suomen Parhaista Työpaikoista™ – työilmapiiri on tutkitusti tärkein hyvinvoinnin tekijä

Seuraava
Seuraava

Digitaalinen hyvinvointi on tärkeä osa sujuvaa työpäivää – luo selkeät pelisäännöt sähköisen ympäristön käyttöön