Digitaalisen turvallisuus työelämässä – hallitse ainakin nämä 6 perusasiaa

Mercuria PRO digitaalisen turvallisuuden perusteet

Työelämän vahva digitalisoituminen on tuonut työntekoon tehokkuutta ja joustavuutta. Samalla se on lisännyt haasteita ja riskejä, jotka liittyvät tietoturvaan ja digitaaliseen turvallisuuteen.

Digitaalisen turvallisuuden rooli on noussut entistä tärkeämmäksi organisaatioissa, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Miksi digitaalinen turvallisuus on niin tärkeä työelämässä ja miten voimme parantaa sitä – listasimme puoli tusinaa yleistä asiaa, jotka jokaisen johtajan ja esihenkilön tulisi ymmärtää digitaalisesta turvallisuudesta.

1 – Suojaa sähköisessä muodossa olevat tiedot

Yksi digitaalisen turvallisuuden keskeisimmistä tehtävistä työelämässä on arkaluontoisen tiedon suojaaminen. Organisaatiot keräävät, käsittelevät ja tallentavat valtavia määriä tietoa, kuten asiakas- ja henkilöstötietoja, liikesalaisuuksia ja strategisia suunnitelmia.

Tämä tieto on äärimmäisen arvokasta, ja sen vuotaminen vääriin käsiin voi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Digitaalisen turvallisuuden avulla varmistetaan, että tieto pysyy suojattuna ja saavutettavissa vain niille, joilla on siihen oikeus.

Ole tietoinen mitä tietoa omistat ja hallinnoit, tiedä missä sitä säilytetään ja varmista, että se on modernien standardien mukaisesti suojattua.

2 – Varmista liiketoiminnan jatkuvuus ongelmatilanteissa

Yritykset ja organisaatiot ovat riippuvaisia tietotekniikasta ja digitaalisista järjestelmistä toimintansa ylläpitämiseksi. Tietomurrot, virukset ja muut tietoturvariskit voivat häiritä liiketoiminnan normaalia kulkua ja jopa pysäyttää sen kokonaan.

Digitaalinen turvallisuus auttaa varmistamaan, että organisaatio voi jatkaa toimintaansa keskeytyksettä, vaikka se kohtaisi tietoturvaongelmia. Tietojen tulee olla varmistettuja, sekä tallennettuna niin, ettei niiden pysyvä katoaminen ole mahdollista. Hajautettu tallennus ja varmuuskopiot ovat osa luotettavaa tietojen tallennusta.

3 – Suojaa yrityksen ja sidosryhmien maine

Digitaalinen turvallisuus koskee myös organisaation sidosryhmiä ja kumppaneita. Maineen suojaamiseksi täytyy pystyä varmistamaan, ettei oman organisaation vajavainen turvallisuus loukkaa muita tahoja.

Asiakkaat ja sidosryhmät odottavat, että heidän tietonsa ovat turvassa, ja epäonnistuminen tässä voi johtaa luottamuksen menettämiseen. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti liiketoimintaan pitkällä aikavälillä.

4 – Täytä lainsäädännön vaatimukset

Tietosuojaan ja tietoturvaan liittyviä lakeja ja säädöksiä tiukennetaan jatkuvasti suojaamaan asiakkaiden ja työntekijöiden tietoja ajankohtaisen teknologian vaatimalla tasolla.

Varmista asiantuntijoiden kanssa, että organisaatio täyttää kaikki tietoturvavaatimukset ja viestiin näistä oikein tarvittavissa kohtaamispisteissä.

5 – Kouluta ja sitouta henkilöstö ajanmukaisiin toimiin

Vahvinkin digitaalinen turvallisuusjärjestelmä voi kaatua, jos organisaation henkilöstö ei ole tietoinen turvallisuusriskeistä ja toimi niiden mukaisesti. On tärkeää kouluttaa työntekijöitä tietoturvan perusteisiin ja pitää heidät ajan tasalla uusista uhkista ja parhaista käytännöistä. Näihin kuuluvat oikein määritellyt salasanat, kaksivaiheiset varmennukset ja eri työkalujen ohjeiden mukainen käyttö.

6 – Tarjoa sopiva teknologia ja sovi oikeat työskentelytavat

Yleistynyt etätyö ja pilvipalvelut tuovat oman lisänsä tietoturvariskeihin. Organisaatioiden on mukautettava turvallisuuskäytäntöjään vastaamaan näitä uusia haasteita ja tarjottava sopivat teknologiat ja työskentelytavat.

Yhteenvetona voidaan todeta, että digitaalinen turvallisuus on elintärkeä osa nykyaikaista työelämää. Se suojaa organisaatioiden tietoja, varmistaa liiketoiminnan jatkuvuuden, säilyttää maineen ja auttaa noudattamaan lainsäädäntöä.

Organisaatioiden on investoitava digitaaliseen turvallisuuteen ja huolehdittava siitä, että niiden henkilöstö on tietoinen tietoturvauhkista ja osaa toimia niitä vastaan. Tämä varmistaa, että organisaatio voi hyödyntää digitaalisen maailman tarjoamat mahdollisuudet turvallisesti ja menestyksekkäästi.


Digitaalinen turvallisuus on osa liikkeenjohdon koulutuksia. Ajankohtaisen tiedon ja digitaalisen turvallisuuden kokonaiskuvan ymmärtäminen kuuluu liikejohdon lisäki esihenkilöiden ja työntekijöidenkin arkeen suuressa osassa yrityksiä ja organisaatioita.

Edellinen
Edellinen

Kysyimme tekoälyltä miksi työssäkäyvän aikuisen kannattaa opiskella – katso 3 vinkkiä

Seuraava
Seuraava

Jusa ei halunnut pitää toista välivuotta ja opiskeli merkonomiksi vuodessa